• Personenwagens
  • Bedrijfswagens
  • Trucks
  •  

Wat staat u te wachten?

 

Van Mossel Mercedes-Benz Vans | Klaar voor de toekomst! 

Zakelijke mobiliteit verandert razendsnel. Duurzamer rijden wordt steeds belangrijker en dat brengt keuzes met zich mee. 

Mag uw bedrijfswagen straks nog de milieuzone in? Wat betekent dit voor uw BPM, motorrijtuigenbelasting en bijtelling? En welke aandrijving past het best bij uw bedrijf—diesel of volledig elektrisch?

Vrijblijvend advies, waar het u uitkomt!
Laat uw gegevens achter, dan nemen we contact op en komen desgewenst vrijblijvend bij u op locatie. Klik hier
Door de juiste keuzes te maken, blijft uw onderneming soepel rijden—zowel nu als in de toekomst.

Miliezones: mag u deze straks nog in?

Een milieuzone helpt om vervuilende voertuigen uit stadscentra te weren, terwijl een zero-emissiezone nóg een stap verder gaat, hier zijn alleen volledig uitstootvrije voertuigen welkom. 

Wat betekent dit voor uw mobiliteit?
Bij Van Mossel houden we de regels scherp in de gaten en helpen we u vooruit, zodat u zorgeloos kunt blijven ondernemen. 

Ontdek wat dit voor uw bedrijfswagen betekent en voorkom verrassingen onderweg.

Bpm, mrb en bijtelling?

Belastingregels 2025: Wat betekent dit voor uw bedrijfswagen? 

Sinds 1 januari 2025 zijn de belastingregels voor bedrijfswagens veranderd. Ondernemers met een bedrijfswagen op brandstof betalen nu hogere belastingen, terwijl elektrische bedrijfswagens profiteren van aantrekkelijke vrijstellingen en voordelen. Wat betekent dit voor uw situatie? 

  • BPM: Belasting op basis van CO₂-uitstoot De BPM wordt nu berekend op basis van de CO₂-uitstoot van uw bedrijfswagen. Dit geldt ook voor de bijtelling als u de wagen privé gebruikt. Wie minder belasting wil betalen, kiest dus voor een volledig elektrische bedrijfswagen. 
  • Moet u BPM betalen?
    Koopt en registreert u een bedrijfswagen met verbrandingsmotor? Dan betaalt u nu vanaf 2025 BPM. Het tarief bedraagt € 74,41 per gram CO₂. Alleen volledig elektrische bedrijfswagens zijn nog vrijgesteld van BPM. Voor bedrijfswagens met een N2-registratie (rijbewijs C) geldt deze belasting niet. 
  • Bijtelling: Wat verandert er? 
    Gebruikt u uw bedrijfswagen ook privé? Dan betaalt u bijtelling. Tot een cataloguswaarde van € 30.000 geldt voor elektrische bedrijfswagens een bijtelling van 17%, daarboven is dit 22%. Dit gunstige tarief geldt voor de eerste 60 maanden na registratie. Vanaf 2026 wordt het bijtellingspercentage voor elektrische voertuigen gelijk aan die van andere voertuigen: 22% over de volledige cataloguswaarde. 
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB): Hoger tarief vanaf 2025 
    Voertuigen met een hogere CO₂-uitstoot betalen meer MRB dan schonere voertuigen. In 2025 stijgt de MRB gemiddeld met 10,1% ten opzichte van 2024. Vanaf 2026 komt daar nog eens 6,69% bij. Elektrische bedrijfswagens zijn sinds 2025 niet langer vrijgesteld van MRB en betalen nu ook deze belasting. 

De nieuwe Milieulijst 2025.

Wijzigingen in de Milieulijst 2025: Wat betekent dit voor u? 

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) bieden belastingvoordelen voor duurzame investeringen. Maar let op: sinds 1 januari 2025 komt de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen niet langer in aanmerking voor deze regelingen. 

  • Geen MIA en VAMIL meer voor elektrische bedrijfswagens
    Door de aangepaste BPM-regels is er geen sprake meer van een meerprijs voor elektrische bedrijfswagens, waardoor fiscale stimulering is stopgezet. Dit geldt ook voor elektrische taxi's met 9 zitplaatsen en rolstoelvervoer. 
  • Wat valt er nog wél onder de MIA en VAMIL?
    Goed nieuws: investeringen in laadpunten voor elektrisch aangedreven zware voertuigen en mobiele werktuigen komen nog steeds in aanmerking. Dit geldt voor laadpunten (code F 3721) met een uitgangsvermogen van minimaal 22 kW en voor voertuigen in de Europese voertuigcategorie M2, M3, N2 of N3. 
  • VAMIL: Flexibel afschrijven op laadpunten
    Met de VAMIL kunt u 75% van uw investering in laadpunten op een willekeurig moment afschrijven. Dit verlaagt uw fiscale winst en kan u direct belastingvoordeel opleveren. 
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Extra aftrek op uw winst
    De KIA is nog steeds beschikbaar voor elektrische bedrijfswagens en biedt een extra aftrekpost op de winstbelasting.
    Aftrek tot 28% van het investeringsbedrag
    Geldt voor nieuwe én gebruikte elektrische bedrijfswagens
    Van toepassing op zowel de inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting
    Beschikbaar voor alle ondernemingsvormen 

Als eigenaar van een Mercedes-Benz Bedrijfswagen kunt u één keer gebruikmaken van de KIA. De aanvraag loopt via de RVO.

Wetgeving en rijbewijs

Van B- naar C-rijbewijs: Wat verandert er?
Sinds 1 oktober 2023 heeft u een C-rijbewijs nodig om met een elektrische bedrijfswagen boven de 3.500 kg te rijden. Dit betekent dat u niet langer met een standaard B-rijbewijs in deze voertuigen mag rijden, tenzij u onder de tijdelijke vrijstelling valt.

Tijdelijke vrijstelling tot 1 juli 2025

Heeft u vóór 1 oktober 2023 een elektrische bedrijfswagen geregistreerd of aantoonbaar besteld? Dan mag u tot 1 juli 2025 nog met een B-rijbewijs rijden, zolang het voertuig een maximaal gewicht heeft van 4.250 kg

Bij Van Mossel helpen we u bij de overstap naar elektrisch rijden en informeren we u over alle vereisten. Zo blijft u zonder zorgen onderweg.

 *De informatie vermeld op deze pagina is aan wijzigingen onderhevig en aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Waar bent u naar op zoek?